Начало
Членове
Новини
Проучвания
Обучение
Екология
Галерия
Архив

    През месец септември 1981г. група съученици от IV-то ОУ „Стою Шишков” в град Смолян полагат основите на пещерният клуб в града. Тодор Чолаков, Тодор Узунов, Тодор Тодоров, Васил Аршенов, Стефан Йовчев, Антон Димитров и Кирил Милкотев се включват активно в експедициите на пещерен клуб „Студенец” от град Чепеларе. До 1984г. провеждат над 30 еднодневни и 20 двудневни експедиции.

   На 6 декември 1984г. групата се отделя като самостоятелен клуб. За председател е избран Тодор Тодоров, негов заместник е Антон Димитров, секретар на клуба е М. Пичурова, а за зав. НИД е избран Антон Загуров. Част от членовете са Васил Аршенов, Златко Андонов и Тодор Чолаков, а до средата на 1985г. броят им се увеличава на 96. През 1986г. са регистрирани 128 члена, на следващата година броят им нараства на 139, а през 1988г. те вече са 154.

    Всички те се включват в учебната програма на клуба. Експедиционната дейност израства до много високо ниво, организира се на територията на България, Чехия и Украйна. Това са годините на кулминация в дейността на Смолянският пещерен клуб, благодарение на силната личност на неговия председател Тодор Тодоров. Като учител с дългогодишна практика, той успява да събуди страстта у много млади хора към откривателството и екстремното усещане, свързани с пещерите.

  След 1990г., с настъпилите промени в държавно-политическата система на България, трудностите се отразяват и върху развитието на клуба. Постепенно проявите стават спорадични, а учебно-тренировъчния процес спира.
През 1995г. в пещера „Потока” над квартал Влахово, Смолян, загива един от най-активните и дейни членове на клуба – Васил Аршенов (1970г. – 1995г.). Той е участник в картирането на много от познатите днес пещери в района на град Смолян, изключително деен в обучителния процес.

Водолазен курс    На 6 февруари 2001г. с учредително събрание и съгласно новите закони и разпоредби се възражда клубът по спелеология, с ново име и нов управителен съвет. Клуб по Спелеология и Екстремен Туризъм „Мурсалица” се ръководи от Алекси Коджебашев, съвместно с Емил Ковачев и Тодор Сираков. До 2003г. членовете на клуба са вече 30. Възобновена е практиката за провеждане на курсове за званието „пещерняк”, а през 2003г. в село Триград за първи път се провежда курс за стажант-инструктори.

   През октомври 2007г. пет члена от клуба защитават степен техническо усъвършенстване. С цел проучване на водна пещера „Голубовица” през 2008г. водолазен клуб „Нептун” обучава петима от „Мурсалица” за леководолази.
Водолазен курс

    Клубът, заедно с БФСп взима активно участие в организирането и провеждането на експедиции в района на Смолянска област. Една част програмата обхваща и туристическите маршрути и приключенския туризъм в Средните Родопи. Основната дейност на клуба остават откриването и изследването на пещери, повишаване знанията и уменията на членовете, поддържане на редовен спортно-тренировъчен процес и участие в състезания от такова естество.